türkiyede eğtim

+0 به يه ن

Genel Bilgiler

Yükseköğretim

Türkiye'de yükseköğrenim, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora derecesi veren üniversiteler, fakülteler, yüksekokullar, enstitüler, konservatuvarlar ve meslek yüksekokullarından müteşekkildir. Toplamda 176 üniversitenin 103'ü devlet, 73'ü ise vakıf (Özel) üniversitelerinden oluşmaktadır.

Son yıllardaki verilere göre; üniversite öğrencilerinin sayısı örgün ve açık öğretimle birlikte 3,5 milyondan dolayındadır.

 

Lisans Programlarına Başvuru

Adayların Türkiye'deki bir üniversitede lisans öğrenimi görmek istemeleri halinde ilgili üniversitelere doğrudan başvurmaları gerekmektedir. Türkiye'de her üniversite kendi belirlemiş olduğu koşullar doğrultusunda uluslararası öğrenci kabul etmekte ve koşulları web sayfalarında yayınlamaktadır.

 

Lisansüstü Programlar

Lisansüstü programlar, yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık programlarını kapsar. Türkiye'de, bu programlar enstitüler aracılığı ile yürütülür.

 

Lisansüstü Programlar İçin İstenen Belgeler

Lisansüstü programlara başvuracak adayların başvurularında genellikle, tamamladıkları eğitime ait diploma, aldıkları derslerin içerikleri ve not çizelgesine ek olarak, referans ve niyet mektupları gerekmektedir. Bu belgelere ek olarak Türkiye'den mezun olan öğrencilerden Türkiye'de yapılan Lisansüstü Giriş Sınavı (ALES) sonucu istenmektedir. İngilizce eğitim yapan üniversiteler TOEFL, GRE veya GMAT gibi uluslararası geçerliliği olan sınav sonucunu da talep edebilmektedir. Her üniversite ve programın farklı kabul kriterleri olabilir. Bu nedenle, lisansüstü düzeyde öğrenim görmek isteyenlerin doğrudan üniversitelerin enstitülerine başvurmaları gerekmektedir.

 

Yüksek Lisans Programları

Yüksek lisans programları, tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekildedir. Tezli yüksek lisans programı en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Tezsiz yüksek lisans programı ise en az on ders ve dönem projesinden oluşur. Yüksek lisans programlarını bitirme süresi 2 yıldır.

 

Doktora Programları

Doktora programları, en az yedi ders, yeterlilik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Doktora programı derslerini tamamlama süresi en çok 4 yarıyıl, doktora programını bitirme süresi ise 8 yarıyıldır. Doktora programlarına başvurabilmek için yüksek lisans derecesine sahip olmak zorunludur. Yüksek lisans ve doktora eğitiminin bir arada alındığı 'Bütünleşik Doktora Programları'na adaylar lisans diplomaları ile başvurabilmektedir.

 

Akademik Takvim

Türkiye'deki üniversitelerde güz ve bahar dönemi olmak üzere iki akademik dönem vardır. Bunun dışında bazı üniversiteler yaz okulu programı da uygulamaktadır.

 

Akademik Sınav Süreci

Türkiye'deki üniversitelerde akademik performans, başarı ve devam kriteri çerçevesinde belirlenmektedir. Üniversiteler iki vize, bir final veya bir vize bir final gibi farklı sınav uygulamalarıyla öğrencilerin akademik başarılarını ölçmektedir. Bazı üniversitelerde bütünleme sınavları veya yaz okulu gibi sistemler de uygulanmaktadır. Sınavların yanı sıra, çeşitli ödev ve raporlar da öğrencilerin notlandırılmasında etkili olmaktadır. Üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermekle birlikte ders geçme notu genellikle 60/100 (2.00/4.00)'tır.

 

Eğitim Dili

Adayların, başvurmak istedikleri üniversitenin eğitim verdiği dilde (Genellikle Türkçe olmakla birlikte İngilizce, Fransızca ve Almanca eğitim veren üniversiteler de mevcuttur) yeterli olduklarını kanıtlamaları gerekmektedir. Üniversiteye kabul edilen fakat gerekli dil koşulunu sağlayamayan öğrencilere, kabul edildikleri üniversite tarafından bir yıl dil kursu verilmektedir. Ayrıca, uluslararası öğrenciler için üniversitelerde Türkçe dersleri de verilmektedir

 



  • [ ]